Iako je pšenica ne nekim parcelama u okolini Sombora požutela, stručnjaci kažu da ratari nemaju razloga za brigu, jer nije došlo do izmrznuća.

Pojava bolesti je u ovo doba uobičajna, pa bi sa zaštitom trebalo krenuti čim se vreme stabilizuje.

Za proizvođače rakija 15,5 miliona dinara podsticaja

Na pojedinim parcelama ozimog ječma i pšenice požuteli su vrhovi listova, što je posledica golomrazice, ali stručnjaci kažu da razloga za brigu nema, jer u čvoru bokorenja nema izmrznuća.

– Čvor bokorenja nije pocrneo na poprečnom preseku i to govori da će kada budu došli lepi dani pšenica brzo iz ove faze bokorenja preći u fazu vlatanja i intenzivnog porasta. Za to su potrebne temperature iznad 10 stepeni, što je idealno za pšenicu – kaže savetodavac u PSS Sombor Zoran Boca.

Prva prihrana je odavno već završena, a ratari sada veća završavaju i drugu prihranu ozimih useva.

Restitucija poljoprivrednog zemljišta: Vraćeno 80 posto njiva, a evo kada će ostalo

– Uobičajeno je da se druga prihrana radi na 25 do 30 dana od prve, tako da ko nije uradio drugu prihranu krajnje je vreme da to završi – kaže Boca.

Na usevima pšenice i ječma primetne su bolesti, ali to su uobičajene pojave u ovoj fazi rasta.

– Na pšenicama smo registrovali prisustvo septorije, rđe, na gušćim sklopovima pepelnicu. Na ječmu imamo sočivastu pegavost i prisustvo pepelnice i rđe takođe – kaže Smiljka Mojsović iz PSS Sombor.

Objavljen konkurs za dodelu 100 miliona sredstava

Ratari u narednom periodu, po stabilizaciji vremena, moraju da odrade tretman fungicidima i insekticidima, uz dodatak zaštite herbicidima.

Vlage u zemljištu trenutno ima dovoljno, ali zbog vetrovitog vremena moguće je isušivanje gornjih slojeva zemljišta, pa bi u narednom periodu dobro došla kiša. Zalivna norma je 25 do 30 litara.

Prethodni tekstProizvodnja pasulja: Ovo su greške koje mogu skupo da vas koštaju
Sledeći tekstZašto je Chief+Nicogan proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?