Bolesti i gajenje borovnice
Bolesti i gajenje borovnice

Sorte sadnica borovnice koje se mogu pronaći na našem tržištu

U komercijalnom gajenju borovnice proizvođači su često u dilemi za koju sortu da se odluče. Na našem tržištu se mogu pronaći sadnice ovih sorti:

Borovnica sorta Draper
Borovnica sorta Draper
Draper sorta borovnice koja daje visoke prinose, ali je manje bujna. Pogodna je i za mašinsko branje jer ima koncentrisano zrenje.
Huron ranostasna sorta, plodovi sveži za tržište i dobro se čuvaju.
Borovnica sorta Huron
Borovnica sorta Huron
Borovnica sorta liberty
Borovnica sorta Liberty
Liberty boja listova ove sorte borovnice je zeleno žuta manje bujna, a plodovi se lako beru. U pitanju je sorta borovnice kasnijeg zrenja.
Aurora uspravnog uzgoja, kasnostasne, kvalitetna za svežu upotrebu.
Borovnica sorta Aurora
Borovnica sorta Aurora Foto: mr-fothergills.co.uk
Borovnica sorta Bluecrop
Borovnica sorta Bluecrop Foto: starkbros.com
Bluecrop rana sorta ima visoku rodnost, plodovi ukusni, otporna na niže temperture.

Patriot standarna sorta borovnice sa uspravnim porastom.

Borovnica vrsta Patriot
Borovnica vrsta Patriot

Gajenje borovnice

U nekim reonima gajenja borovnice, zemljište se priprema za sadnju 1-2 godine.

Kako bi se obezbedila organska materija, seje se uljana repica kao predusev. U ovom slučaju, uljana repica se koristi i kao zemljišno đubrivo, ali i kako bi se suzbili žičari i nematode.

Zemljište koje se priprema za borovnicu mora biti ocedno i pod blagim nagibom, kako bi se obezbedio protok vazduha i sušenje lišća. Najbolja zemljišta za gajenje borovnice su ona sa osojnim položajem jer duže zadržavaju vlagu.

Pročitajte i: Uslovi za sadnju borovnice klikom OVDE.

Zemljište mora biti dobro usitnjeno, bez ugiba gde bi se zadržavala voda, i dobro drenirano.

Od ovako pripremljenog zemljišta prave se, posebnim oruđem, bankine visine oko 30 cm. U sadna mesta dodaje se kompostirana strugotina, a preko borova kora.

Između sadnih mesta koristi se sveža strugotina. Za sadnju se koriste sadnice starosti 2 i 3 godine. Najbolja je sadnja borovnica u jesen. Ukoliko se izvodi prolećna sadnja borovnice onda je najbolje da se uradi u rano proleće, a pre pojave toplijeg vremena. Sadnja sadnica borovnice se ne obavlja dok se zemlja dovoljno ne prosuši. Ugao redova se određuje prema duvanju vetrova koji će obazbediti brzo sušenje lišća borovnica.

Tamo gde uslovi zemljišta ne odgovaraju ili je velika pojava krtica i drugih glodara, borovnice se gaje u saksijama sa probušenim dnom a ishrana je obezbeđena sistemom cevi.

Borovnica zbog slabo razvijenog korena traži stalno prisustvo vode, ali u umerenoj količini. Zbog toga se postavljaju cevi za sistem „špageta“ ili se zaliva prskačima preko biljaka. Gajenje borovnica u ravničarskom delu, gde je voda pH neutralna ili blago alkalna, zahteva da se zalivanje i ishrana obavljaju prethodnim doterivanjem pH sa amonium sulfatom . To traje više meseci, pa čak do 2 godine. Uzimanje zemljišnih uzoraka potrebno je da se izvodi najmanje 3-4 puta u sezoni.

Gajenje borovnice zahteva čestu ishranu i do 2 puta dnevno, a posebno u vreme suše i plodonošenja. Zalivanjem se mora obezbediti optimalna količina vode jer je borovnica osetljiva, kako na nedostatak tako i na višak vode.

Borovnica zahteva veću količinu vode koja joj je potrebna za hlađenje, posebo u toku leta. Ovo zahteva posvećenje odgovornog lica i podršku u ljudstvu raznih specijalnosti. Najbolje plantaže borovnice su tamo gde se najviše zna i gde im se posvećuje vreme .

Pročitajte i: Izazovi uzgajivača borovnice u saksiji klikom OVDE.

Zbog nesavršenosti tehnike, redovno se dešava da pojedini delovi plantaže posebno viši imaju problem sa vodom. Nedostatak vode i neadekvatna ishrana su najčešći problemi koji se mogu javiti i često se pogrešno pripisuju bolestima.

Krtice u borovnici
Krtice u borovnici

Štetočine na borovnici

Najčešće se javljaju krtice, a manje šumski miševi. Štetnost glodara ogleda se u tome što preko podzemnih kanala utiču na odvođenja vode.

Krtice su zakonom zaštićene, pa se moraju ratserivati i ne smeju se ubijati niti loviti.

U fazi zrenja, plodovi borovnice su atraktivni za ptice kao što su gačci i drozdovi, ali ima i slučajeva gde dolaze i druge ptice koje bi se sladile plodovima. Ptice obično doleću ujutro ili pred zalazak sunca.

Zastita borovnice od ptica
zaštita borovnice od ptica

Efikasna zaštita borovnice vrši se postavljanjem ribarskih mreža u koje se upletu.

Što se tiče bolesti borovnice, njih ima čitav niz ali pravimo osvrt na najznačajnije.

Najčešće bolesti borovnice

Monilia na borovnici
Bolesti borovnice monilia

MonIlinia vaccinii-corymbosi ili prosto monilia javlja se u uslovima povećane vlažnosti i čestih padavina. Od mera suzbijanja monilie važne su preventivne mere. Održavati higijenske uslove u voćnjaku, otpale plodove pokupiti sa zemlje, odseći sve boesne delove i spaliti ih.

Odgovarajuće fungicide koji sprečavaju ostvarenje infekcije i ispoljavanja simptoma koristiti po otvaranju pupoljaka.

Septoria spp (albopunctata) – javlja se na mlađem vršnom lišću, ali i na donjem. Može izazvati opadanje lišća i plodova,smanjiti formiranje rodnih pupoljaka ali i novih rodnih izboja.

Septoria spp
Septoria spp

Septoria spp prezimljava na opalom lišću ili se donosi na sadnicama. Javlja se masovnije krajem maja ukoliko pada kiša. Vodene pege na listu borovnice se pojavljuju 10-14 dana posle infekcije, a pravi simptomi 4 nedelje posle infekcije.

Pege se šire i masovnije pojavljuju sredinom i krajem juna.

Jače inficirano lišće opada. Izboji mogu biti inficirani, ali se simptomi nekroze ne pojavljuju u godini pojave. Toplo,suvo vreme sa vlažnim stresom u julu i avgustu može dovesti do infekcije lista i plodova borovnice.

Može kompromitovati prinos u junu posebno posle kiša. Višak azota favorizuje pojavu septorije. Ako je prethodne godine bilo opadanje listova i pojave septorije prvi tretman fungicidima se obavlja kada je 1-10% otvorenih cvetova.

CIkade koje prenose stolbur
CIkade koje prenose stolbur

Virusi borovnice i stolbur fitoplazma borovnice manifestuju se kao razni simptomi crvenila, kržljavosti , mozaika i td.

Virusi borovnice
Virusi borovnice

Kod nas se, u početnim godinama, javlja kržavost žbunova borovnice. Ukoliko se takvi žbunovi pojave treba ih odmah izvaditi i spaliti. Virus ili stolbur se prenosi sadnicama i treba se odmah obratiti proizvođaču sadnica za zamenu ovih žbunova.

Virusi se razvijaju u sprovodnim sudovima borovnice, a vektori su lisne vaši.

                                                                                      Lisna vaš borovnice (Ericaphis scammelli)  je nađena 2015.godine na sorti Duke u okolini Mladenovca u selu Šepšin, na sadnicama koje su uvezene iz Holandije.

lisna vas borovnice
lisna vaš borovnice

Lisna vaš borovnice se hrani na borovnici, i kao posledica toga dolazi do deformacije lišća i ujedno je i vektor virusa nekroze borovnice.

Osnovna mera suzbijanja je prskanje odgovarajućim insekticidima za suzbijanje vaši.

Rak stabla borovnice se javlja uglavnom na stablu, ali se lako širi u plantaži. Od mera suzbijanja preporučuje se: korišćenje zdravog sadnog materijala, u toku transporta, vlažni uslovi su povoljni za razvoj i koristiti preventivno fungicide. Bitno je izbeći kasno intezivno đubrenje borovnice.

Rak stabla borovnice
Rak stabla borovnice

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković

 

 

 

Prethodni tekstUslovi za sadnju borovnice
Sledeći tekstKonstruisana nova mašina za čišćenje lešnika! O čemu je reč?