- Reklama -

Ambalaža ima glavnu ulogu u zaštiti i produženju roka trajanja prehrambenih proizvoda. Decenijama su proizvođači hrane koristili ambalažu na bazi plastike, jer je jeftina i pristupačna.

Međutim, zbog alarmantnog problema zagađenja plastikom koji nastavlja da eskalira širom sveta, naučnici počinju da istražuju biorazgradive zamene za plastičnu ambalažu.

Tim indijskih i tuniskih naučnika koristio je seme i koru bundeve za stvaranje biorazgradivog ambalažnog materijala za pakovanje. Ovaj tim je takođe proučavao različite kompozicije materijala koristeći različite odnose semena i kore. Jednaka razmera odmašćenih semenki bundeve i kore pokazala je najbolji ambalažni potencijal.

Foto: Pixabay

Upotreba bundevinog otpada

Bundeva je popularna kultura širom sveta, a njene semenke i kora čine gro njenog komercijalnog otpada. Laksmikant Badvaik, inženjer prehrane sa Univerziteta Tezpur u Indiji, postavio je sa svojim kolegama teoriju da komercijalni otpad od bundeve može da se koristi za stvaranje biorazgradivog materijala za pakovanje hrane.

Za početak, tim je sakupljao zrela semena i kore bundeve sa lokalnog tržišta u Indiji. Oba otpadna proizvoda su prvo oprana i osušena pre nego što su samlevena u prah. Ovaj postupak je pomogao odmašćivanju (uklanjanju masti i preostalih ulja) iz oba otpadna proizvoda.

Naučnici su zatim rastvorili ovaj prah u vodi da bi napravili rastvor od kog će dalje nastati biorazgradivi materijal. Zatim su oko 45 minuta razbijani veliki molekuli u ovom rastvoru, a onda su naučnici dodali kalcijum-hlorid zbog jačine i emulgator nakon što se rastvor ohladio, da bi ga na kraju izlili preko nelepljivih ploča.

Foto: Pixabay

Badvaik i njegove kolege ponovili su ovaj postupak pet puta koristeći svaki put različiti odnos semena i kore bundeve. To je učinjeno kako bi se ispitalo koja razmera daje najbolji materijal u pogledu njegovih mehaničkih i barijernih svojstava, kao i čvrstine.

Razvoj biorazgradivog materijala za upotrebu pakovanja jedna je od boljih opcija za efikasnu upotrebu komercijalnog otpada hrane, smatraju indijski i tuniski naučnici.

Štaviše, proizvodnja ovakvog materijala može da bude isplativija od proizvodnje plastike zbog korišćenja otpadnih materijala i jednostavnog metoda nastanka.