Foto: Printscreen
- Reklama -
Slider

Milenko Marković iz sela Pridvorice rešio je da ostavi posao u Švajcarskoj i zajedno se sa svojom porodicom vrati u zavičaj i počne da se bavi poljoprivredom.

Foto: Printscreen

Radio je kao podoficir švajcarske vojske, a kako kaže nikada se tamo nije osetio kao građanin svoje zemlje. Odlučio je da ostavi karijeru u Švajcarskoj i da se preseli u svoje rodno selu, gde je inače i kupovao godinama unazad po malo zemlje.

“Glavni krivac za naš povratak je bila moja ćerka, ali iskreno ja sam oduvek želeo ovde da se vratim. Taj brzi život mi nikako nije odgovarao, i jednog dana smo prelomili i rekli idemo kući. Nisam video sebe da u Srbiji radim kod nekog privratnika, pa smo se opredelili da se bavimo poljoprivredom. Kupovao sam zemlju godinama sa ocem i napravio nešto za svoju porodicu”, rekao je Milenko.

Za sada ima dva hektara zasada pod borovnicama, a takođe neguje lavandu. Ima četiri sorte borovnice, zasadio ih je u zemlji, a ne u saksijama.

Foto: Printscreen

“Priča o borovnici je krenula takođe iz Švajcarske. Ćerka i ja smo gledali televizor i istovremeno jeli borovnice. Ja slučajno pitam ćerku šta ćemo da posadimo u Srbiji i ona drži borovnicu u ruci i kaže ovo voće. Informisao sam se sve oko borovnice, i sada proizvodim nešto što je  najbliže organskoj proizvodnji”, objašnjava domaćin.

Kaže da je u prvom godini imao dosta muka, kako oko korova tako i štetočina, da ne možete sve stručne savete da nađete na internetu, kao i da mu je trebalo dugo da pronađe stručnjaka koji će ga savetovati kako dalje da neguje borovnicu.

Foto: Printscreen

Lavandu je kako kaže zasadio najviše zbog žene, a od 680 sadnica, samo pet mu se nisu primile. Markovićeva supruga inače od lavande izrađuje ukrasne elemente za cvetne aranžmane.

Pogledajte priču sa Milenkom u sledećem snimku:

Slider