Foto: Pixabay
- Reklama -

Kopriva (Urtica dioica) je višegodišnja samonikla jestiva biljka. Raste na zapuštenim mestima, kao korov, a može se naći u Evropi, Aziji, Africi i Severnoj Americi. Prepoznatljiva je po cvetovima i listovima koji su prekriveni žarnicama i sigurno ste bar jednom pipnuli ovu biljku i znate kakva je na dodir. Kopriva je bogata gvožđem i jedan je od najboljih prirodnih lekova protiv anemije.     

Još jednom vas podsećamo, da treba svi da pazimo na zdravlje i imuni sistem i da lekovite biljke u tome mogu da nam pomognu, ali da je neophodno slušati savete lekara i strogo se pridržavati pravila, kako bi sprečili širenje virusa COVID-19.

Kopriva raste do jedan metar u visinu i cveta od juna do septembra. Stari Grci i Egipćani koristtili su ovu biljku za masažu protiv reumatskih bolova i artritisa, a Rimljani kao hranu i lek.

Lekovita svojstva koprive

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka i najčešće se koriste list i koren ove biljke. Osim obilja gvožđa, kopriva sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Veoma je bogata vitaminom C, a u značajnoj meri sadrži i vitamine A, B2, B5 I K. U odličan sastav koprive spadaju i tanini, karoten, lecitin i brojne aminokiseline, belančevine i ugljeni hidrati. Kopriva poseduje antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje.

Foto: Pixabay

Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici. Zahvaljujući svojstvima da pročišćava krv i vraća snagu, kopriva se koristi često koristi kao sredstvo za pročišćavanje organizma.

Koren i list koprive kao lek

Koren i list koprive koriste se kao lek, dok koren deluje kao diuretik i astringent, liste se koristi u lekovite svrhe. Koren se preporučuje kao lek za uvećanu prostatu i najčešće se koristi u vidu ekstrakta, odnosno tinkture koja se može kupiti ili napraviti.  Liste koprive pecka i zato prilikom branja treba koristiti rukavice, ali kada se pripremi lek od listova, opasnost od peckanaj prestaje.

Lek za anemiju

Kako je bogata gvožđem, kopriva je jedna od najboljih prirodnih lekova protiv anemije. Suplementi gvožđa mnogima nisu ukusni, dok je kopriva mnogo podnošljivija za želudac i konzumaciju. Protiv anemije se može koristiti seme koprive, ali i tinktura i čaj od lišća.

Bolovi u zglobovima i artritis

Listovi ove biljke mogu da se koriste kao obloge kod bolova u zglobovima i artritisa, jer zbog svog sardžaja deluju kao analgetik. Dok melem od koprive pomaže osobama koje boluju od hroničnog artritisa tako što smanjuje bol.

Alergije

Čaj od lista koprive može da ublaži simptome alergije. Histamin izaziva alergiju, ali ga isto ima i u koprivi i pokazalo da se u nekim slučajevima ima smisla piti čaj od ove biljke, jer ublažava simptome.  

Za srce

Korpiva sadrži beta-sitosterol koji apsorbuje masnoću prisutnu u krvnim sudovima. Na taj način sprčeva srčane bolesti i održava nivo holesterola i triglicerida u krvi na normali. Zato kopriva kao lek čuva srce.

Infekcija urinarnog trakta

Kako kopriva ima diuretička svojstva i zahvaljujući njima pomaće u izbacivanju urina, što je vrlo korisno kod urinarnih infekcija.

Detoksikacija i jačanje imuniteta

Kopriva je bogata gvožđem, vitaminima i mineralima i zato je odlična ja jačanje imuniteta. A sadrži i antioksidantne koji pomažu telu da se izbori sa toksinima u organizmu.

Protiv opadanja kose

List koprive je odličan za jačanje korena kose i svima su poznati šamponi i drugi proizvodi od ove biljke.

Foto: Pixabay

Recept – Čaj od koprive

U ključalu vodu stavite kafenu kašičicu koprive, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, čaj procedite i pijte u gutljajima. Preventivno se čaj od koprive pije jednom dnevno, a kod lečenja nekih bolesti može se piti i do 2 litre na dan.

#odgovornonovinarstvo