Bespovratna pomoc za vinogradare
Bespovratna pomoc za vinogradare
- Reklama -

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za dodelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu.

Kako poručuju iz Ministarstva cilj podrške je podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 eura, a minimalna 500 eura, a maksimalna podrška iznosi do 5.000 eura. Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahteva za dodelu podrške.

Ako je podnosilac zahteva u statusu preduzeća neophodno je da primarna delatnost bude u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti. Vinogradari i vinari predaju zahtev Ministarstvu za dodelu podrške sa svom neophodnom dokumentacijom, nakon završetka investicije. Sam obrazac zahteva možete preuzeti na sledećoj stranici Ministarstva poljoprivrede  .

Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elemenata potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistema za navodnjavanje “kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, kao i specifične oprema za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata.

 

Izvor: Večernje Novosti