- Reklama -

Prema novom izveštaju roboti u poljoprivredi postaju neotkriveni, mobilni i sve inteligentniji pomerajući se izvan svojih tradicionalnih granica. Kompanija IDTechEx je u svom izveštaju razmatrala evoluciju i dugoročni uticaj autonomne mobilnosti u poljoprivrednim vozilima.

GPS prijemnici

Na probnom testu prvi put se pojavio traktorski vodič, pomažući vozačima da voze preciznije i da se oslobode pritiska održavanja tačnosti vožnje. Sledeće što će operater lansirati je autosteer, koji će omogućiti korisnicima da programiraju mapu u traktoru, kako bi traktor mogao da se kreće samostalno. U poljoprivrednoj industriji prošle godine je prodato preko 210,000 RTK GPS prijemnika. Taj trend će porasti na 335,000 do 2023. godine. Takođe, piše da će autosteer biti najkoršćeniji i da će se oko 330,000 VRT opreme prodati u 2023. godini, u odnosu na 40.000 u 2015. godini. Tehnologija se razvija u pravcu potpune samostalnosti, a sistem master and slave se ispituje kako bi vozač što lakše upravljao kormilom i ostvario bolje rezultate. U slučaju prekida GPS signala, kako bi se izbegao eventualni sudar i gašenje motora, stručnjaci i naučnici rade na poboljšanju i unapređenju ovog senzora. Za sada poljoprivrednici žele da ostanu u kabini tokom rada, pa će takva verzija i dalje ostati u dizajnu, ali u bliskoj budućnosti nas očekuju i bespilotni samostalni traktori.

I za kraj iz kompanije navode da je veliki izazov ubediti poljoprivrednike da pređu sa tradicionalne proizvodnje na moderne tehnologije.