Cena jabuke 2018
Počela berba jabuke!

Ovogodišnji rod jabuka je izuzetan. Međutim, voćari beru i stavljaju u skladište jer našu jabuku nema ko da kupi!

Osnovni problem je cena, koja je u otkupu sramotno niska, a u marketima izuzetno visoka. O čemu se radi?

Najgori scenario po kome bi se naša jabuka sve teže plasirala na evropsko tržište se na žalost polako obistinjuje. Prvo i osnovno, površine pod jabukom su povećane, pa je samim tim povećana i ponuda.

Nikako da uzmemo u obzir da Srbija nije jedina u kojoj se jabuka proizvodi. Sve okolne zemlje, pa i šire, imaju takođe izuzetno razvijenu proizvodnju ovog voća. Da ne spominjemo samo Poljsku koja nam je i najveći konkurent naročito za tržište Rusije. A u Rusiji se osim iz Srbije prodaju i jabuke uvezene iz Italije, Francuske, Hrvtaske, Poljske…

Mnogi naši proizvođači, naročito oni iz Pomoravlja, ne znaju šta da rade pa obrane jabuke, daju svinjama. Jabuka je rodila izuzetno, ali još uvek nema nikakve tražnje ili ako se već može prodati prodaje se po izuzetno niskoj ceni.

Savet je proizvođačima da ne bacaju voće i da ga uskladište i sačekaju bolju cenu.

Jedino objašnjenje ovakvog zatišja, što se tiče cene i otkupa, je to što je berba bila ranija nego prošle godine, pa je manja potražnja.

Na tržištu je ponuda velika. Jasno je da se ne može ponoviti prošlogodišnja cena od 60 evrocenti, koliko su je plaćali kupci iz Rusije. Međutim, ko ima kvalitetnu jabuku treba da je lageruje i sačeka sa prodajom, jer procene su da će cena porasti oko 20 procenata.

Ne možemo očekivati da će ovakav zastoj da traje zauvek, ali trebalo bi biti strpljiv.

U današnjim uslovima najbolje će profitirati oni koji imaju zaokružen proces savremene hladnjače, palete i mašine za klasiranje jabuka.

Ono što je svakako nevolja, a to je što se u našim većim marketima može kupiti jabuka po ceni od 80 do 120 dinara/kg i koja je najčešće iz uvoza!

Da li su nam potrebne jabuke iz uvoza u uslovima kada domaćih imamo u izobilju, pitanje je na koje teško da ćemo dobiti tačan odgovor.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković