Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Berba i radovi u povrtnjaku tokom jeseni

Berba i radovi u povrtnjaku tokom jeseni

937
0

Septembar

Površine se pripremaju za jesenju sadnju. Zaliva se prema potrebi i provodi zaštita povrća od parazita i bolesti. Skidaju se ostaci biljne mase letnjih povrtarskih kultura, pa se prekopava tlo za sadnju novih kultura. U ovo vreme još traje berba tipično letnjih plodova paprike, paradajza, krastavaca, patlidžana. Priprema se zimnica.

Oktobar

Razbacuje se stajsko đubrivo i rasipa mineralno đubrivo i sprovodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama za setvu ili sadnju povrća u proleće. Priprema se tlo za setvu ili sadnju povrća ovog razdoblja. Iz klijališta se vadi zemlja i razgrađeni bioenergetski materijali. Obrani kukuruz sprema se u vreće i čardacima. Vreme je tradicionalnog kišeljenja kupusa i ostalog povrća.

Novembar

Ukoliko niste do sada stigli, još uvek niste zakasnili da se tlo u povrtnjaku đubri stajskim i NPK đubrivima, nakon čega se duboko kopa i ore. Treba pustiti otvorenu brazdu da se zemlja smrzne ako naravno bude niskih temperatura, što bi bilo dobro. Priprema se tlo za setvu i sadnju.

Povrće na otvorenom dobro je prekriti agrilom – folijom koja štiti od smrzavanja. Za berbu je spreman spanać, blitva, rane brokule, endivija, salata koju imamo cele godine.

Decembar

Tlo se đubri stajskim i mineralnim NPK đubrivima. Sprovodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama. Prikuplja se sveži bioenergetski materijal i čuva do upotrebe. Popravlja se ili kupuje dotrajali alat ili sitni inventar. Seje se bob mahunar i grašak u plastenicima. Vrši se pikiranje paradajza za proizvodnju u plastenicima. Seje se rani kupus i rani kelj u zaštićenom prostoru.

Prethodni tekstDani polja NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
Sledeći tekstZaražena jaja u čak 40 država