Pcelar i kosnice

Proizvodnja meda pokazala se kao izuzetno bitna stavka,koja ekonomiji Srbije donosi na desetine miliona evra godišnje. Za med iz Srbije zainteresovani su, ne samo Norvežani, Italijani i Francuzi, već se na tone meda izveze godišnje van granoca Starog kontinenta.

Naime,u toku je bagremova paša, kojoj nimalo ne idu u prilog trenutni vremenski uslovi vrlo netipični za ovaj deo godine, a to će i te kako uticati na kvalitet, potencijal izvoza, određivanje cene…

Gost emisije „Bolja zemlja“ je Ivan Grujić, direktor „Medina“ I najveći otkupljivač na prostorima stare Jugoslavije, koji je govorio o ceni meda i kontroli kvaliteta:

-Bagrem cveta trenutno, u toku je cvetanje prve bagremove paše, vreme nije naklonjeno pčelarima, ali prvi bagrem nije propao u potpunosti. Videćemo kakva će biti situacija sa drugim, pa i sa trećim bagremom.

Po rečima gospodina Grujića, Srbija je prethone godine izvezla 2,745 tona meda, za razliku od Mađarske koja je izvezla 20,000 tona i Bugarske i Rumunije koje su izvezle 10,500 tona. Otkupna cena bagremovog meda u Srbiji umnogome zavisi od toga kako će na tržištu proći prethodno navedene zemlje u svojim berbama:

  • Mađari su zaista najveći proizvođači meda, godišnje izvezu 10 puta više meda nego što to uradi Srbija. Dakle, cena meda u Srbiji zavisi od mađarskih, rumunskih i bugarskih firmi, mi moramo njih da čekamo da vidimo kako će da prođu – objasnio je Grujić.
Pcele i matica
Pročitajte i: Ekonomska isplativost pčelarenja – hobi ili biznis

Kontrola meda

Sa druge strane, diplomirani inženjer Dušanka Tošić rukovodilac je kvaliteta meda, a za našu emisiju je otkrila kakav med na tržištu prolazi:

  • Regulativnom je predviđeno da med ima maksimum 20% vlage. Kada je med svež, on najčešće ima 19-20%, međutim, neki žure sa ponudom, pa bude i preko 20 % vlage. Pored pomenutog parametra, za svaki uzorak radimo polensku analizu, antibiotik polensku analizu, analizu na mikroskopu, odnos struktoze i glukoze… –objasnila je gospođa Tošić.

Trenutna cena meda

Bagremov med se trenutno otkupljuje po ceni od 3,7 evra. Navedena cena odnosi se na prošlogodišnju sezonu i prošlogodišnju proizvodnju meda. Sve evropske firme, koje žele da otkupe med iz Srbije, čekaju novu sezonu, a gospodin Grujić predviđa da se pre 1. Juna neće pričati o ceni bagrema konkretno.

Detaljnije pogledajte u vidu OVDE! (link: https://www.youtube.com/watch?v=TLDQx4dS_CE)

Suzana Š.