Cene hrane ponovo su u avgustu porasle na svetskim tržištima, dosegnuvši najviši nivo od februara, podstaknute snažnijom potražnjom i slabijim dolarom, izvestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu dva posto u odnosu na prethodni mesec i u proseku je iznosio 96,1 bod, što je njegova najviša vrednost od febrauara, kada je koronavirus počeo da se širi svetom.

Najviše su u avgustu porasle cene šećera, za 6,7 odsto u odnosu na jun, odražavajući snižene procene proizvodnje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Evropskoj uniji i na Tajlandu i snažnu uvoznu potražnju iz Kine.

Foto: Pixabay

Znatno su poskupela i biljna ulja, za 5,9 posto, predvođena palminim uljem na čiju su cenu uticali sporiji tempo proizvodnje i stabilna uvozna potražnja. Porasle su i cene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Žitarice su takođe poskupele u avgustu, za 1,9 posto u odnosu na jun. Osetno je porasla i cena kukuruza, za dva posto, zbog pogoršanih izgleda žetve u SAD-u.

Poskupeo  je i pirinač pod uticajem sezonski uslovljene manje ponude i pojačane potražnje u Africi.

Foto: Pixabay

Cene mleka i mlečnih proizvoda i mesa bile su nepromenjene u odnosu na jun, navodi FAO.

Pad cena sira i punomasnog mleka u prahu neutralizovao je veće cene maslaca zbog smanjenih izvoznih kapaciteta u Evropi, povezanih s manjom proizvodnom mleka u uslovima suše.

U kategoriji mesa niže cene govedine, ovčetine i živine zbog smanjene uvozne potražnje bile su protivteža skupljoj svinjetini s obzirom na nagli rast potražnje iz Kine.

Rekordna proizvodnja žitarica

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio procenu svetske proizvodnje žitarica, koja bi i prema najnovijim procenama trebalo da dostigne rekordni nivo, od 2,765 milijardi tona.

Foto: Pixabay

Procena je snižena najvećim delom zbog slabijih izgleda za rod kukruza u SAD-u, gde je zasejana manja površina te kulture nego što se očekivalo i nedavna oluja nanela je štete na Srednjem Zapadu.

Argentina i Brazil pak očekuju rekordnu proizvodnju kukuruza dok bi proizvodnja sirka trebalo da poraste šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja pirinča takođe bi ove godine trebalo da zabeleži novi rekord od 509 miliona tona.

FAO je ujedno neznatno snizio procenu ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 760,1 milion tona, zbog sniženih procena proizvodnje u Argentini, Evropskoj uniji i SAD-u.

Izvor: Hina