- Reklama -

Suša usled visokih temperatura i manjka kiše nanela je ogromnu štetu svim poljoprivrednicima. Zemlja je u mnogim krajevima Srbije toliko suva da je i vodosnadbevanje dovedeno pod znakom pitanja.

Zbog nedostatka vode najzabrinutiji su stočari jer, po svemu sudeći, uskoro neće imati vode za domaće životinje, a i pitanje je kako će se snadbeti stočnom hranom za zimski period. Reke ne samo da su presušile, već su i livade “sagorele” od žege.

Prizori su katastrofalni. Pa je tako nivo vode u najčistijoj reci Srbije, u Rzavu, došao skoro do minimuma. Vodostaj pomenute reke više nije dovoljan za normalan rad Fabrike vode u Grdovićima. Podsećanja radi, sa reke Rzav se snadbevaju mreže u čak pet gradova: u Arilju, Požegi, Lučanima, Čačku i Gornjem Milanovcu.

Potrošnja vode u ovim krajevima je i dalje izrazito velika iako je javno preduzeće “Rzav” u Arilju nekoliko puta apelovalo na komunalce da vodosnadbevanje svedu u racionalne okvire. Čak ni povremene kiše koje su padale nisu puno pomogle, tako da su sve izvesnije restrikcije.