- Reklama -

Zašto domaćini po Srbiji ne tove više stoke?

Čovek može da bude zaljubljen u stočarstvo, kao što je to Đorđe Jeremić iz sela Prhovo, ali ako od toga nema prihoda ( ili pristojnu zaradu), sigurno je da će se ,,manuti ćoravog posla”.
Jeremić je do nedavno držao ovce, stado od preko stotinu ovaca. Međutim, kada je primetio da mu ovce nestaju, a da policija ne reaguje, video je da od toga nema, takoreći, ništa.
Uz to je gajio i krave muzare. Ali uz sav mukotrpan posao i nisku zaradu, svako bi se odlučio da više ne drži krave muzare, pa i Jeremić.

Jeremić se odlučio za specifičan tov junadi! A evo i zašto!

Jeremić ide na stariju junad, težu od 200 kila. U pitanju je jeftina junad, koju ovaj stočar dotovljava. Uglavnom drži crno-bela goveda, koja se sporije tove.

 

Da bi od junadi nešto napravio, Jeremić ide na jeftinu hranu!

Jeremić ume da sam proizvede hranu, što je dodatni plus. Za njega je mnogo važnije, čak i od žitarica, to što ima sejane livade. U pitanju su livade, odnosno usevi o kojima Jeremić redovno brine i đubri.

Ali šta je sa mlađim generacijama? Zašto se mlađe generacije sve ređe odlučuju za tov junadi?

To je donekle već svima razumljivo. Pre svega, zato što nisu spremni da žive kao stariji stočari. Primera radi, Jeremić nije bio na moru 30 godina i to zbog posla. Sve ima svoju cenu.

Međutim, kao što kaže urednik i voditelj emisije Bolja zemlja: ,, Sve ima svoju cenu. Međutim, da neko ceo život bude u balegi, krvi, sluzi od teljenja – za kikiriki. NA TO ZABORAVITE! Mladi to neće!”

Činjenica je da se stočarstvo gasi!