Divni ukusi domaćeg ajvara, pekmeza i slatkog od različitih vrsta voća u svakome u nama probude uspomene vezane za detinjstvo. One su ambicizone, one poštuju tradiciju pripreme hrane na način na koji su je naše bake spremale i one imaju šta da ponude. One su Udruženje žena „Orašac“. Uz pomoć opštine Aranđelovac, odlučile da svoje proizvode postave na mapu srpskog tržišta hrane. One imaju jednu želju-da naša tradicionalna hrana ne ode u zaborav, te da budući naraštaji uživaju u njoj.

Dušica Obradović, predsednica i jedna od osnivačica Udruženja žena „Orašac“, rekla nam je da je ideja da se udruže potekla iz opštine Aranđelovac. Naime, opština je imala ideju da osnaži žene iz okoline i u velikoj meri im je izašla u susret, a one su u novembru zvanično i počele sa radom.

Prvo predstavljanje je ovo udruženje imalo na gradskom trgu u Aranđelovcu, a zatim su svoje proizvode predstavile i u Ulici otvorenog srca u Beogradu. Poslednje gostovanje imale su na skorašnjoj Slaninijadi u Kačarevu.

Udruženje žena „Orašac“ promoviše svoje mesto i žene odatle, a njihova želja i krajnji cilj jeste da budući naraštaji nastave da se bave ovim poslom.

Njihov plan je da u skorijem periodu počnu da se predstavljaju i na društvenim mrežama, kao i da započnu brendiranje svojih proizvoda, tako da budu prepoznatljive na tržištu.

Pored slatke i slane zimnice, Udruženje u svojoj ponudi ima likere i domaće kolače koji se prave po staroj recepturi. Svi sastojci od kojih prave proizvode su domaći i prirodni.

Udruženje ženja „Orašac“ želi da spoji lepo i korisno i da natera ljude da se vrate svojim korenima. Za vreme postojanja Udruženja renoviran je Dom kulture, a Kulturno umetničko društvo je opet počelo sa radom.

Vrlo su ponosne na činjenicu da organizuju manifestaciju „Sretenje“ u svom mestu, a za sledeću godinu planiraju da dovedu što veći broj domaćih proizvođača i posetilaca.

„Ukus iz bakinog kredenca“

Sanja Jaranović, jedna od članica Udruženja žena „Orašac“, ispričala nam je nešto više o svojoj proizvodnji i nastanku brenda „Ukus iz bakinog kredenca“.

Nakon što su ona i suprug ostali bez posla za vreme pandemije, vratili su se na selo. Sanja je tada počela da pravi slatko od višnje i šljive, a svoje proizvode reklamirala je na Instagramu.

Potražnja za domačim proizvodima je rasla, a kupce je interesovalo šta još Sanja ima da ponudi. Tako je Sanja počela da se bavi i proizvodnjom ajvara, slane i slatke turšije, džemova i kolača.

Kolika je njena želja za time da kvalitet proizvoda uvek bude na visokom nivou pokazuje činjenica da je Sanja pronašla ljude koji će gajiti uvek iste sorte za nju. Na taj način, kupci će uvek dobiti isti kvalitet i ukus proizvoda. Tako, na primer, Sanjina tetka gaji paprike za ukusan domaći ajvar, a prijatelj njenih roditelja brine se o paradajzu namenjenom samo njenoj proizvodnji.

Kako se obim posla povećao, Sanja je u svoj posao uključila još tri žene i jednog momka, dok joj mama asistira oko recepata.

Ovaj posao iziskuje puno ljubavi i vremena, a to ovoj ambicioznoj ženi ne fali.

Ukus koji je danas teško naći, ukus koji se ne zaboravlja-Ukus iz bakinog kredenca!

Prethodni tekstUspešna proizvodnja-trud, rad i originalnost
Sledeći tekstManje od mesec dana do zatvaranja NLB KomBank Organic konkursa