Cena suncokreta 2018
Foto: Pixabay
- Reklama -

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je prinos suncokreta sa prvih požnjevenih njiva manji nego što se očekivalo, a procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je manji za oko tonu.

– Prinosi na početku žetve upućuju na zaključak da će biti manji od očekivanih, a očekivalo se u proseku oko 3,5 tona po hektaru – rekao je Jakšić za Betu.

On je dodao da je rod na njivama na kojima je počela žetva pre nekoliko dana od 2,5 do tri tone po hektaru.

Jakšić je rekao da su to prinosi sa njiva na kojima su primenjene sve agrotehničke mere i gde nije bilo bolesti.

Smanjen prinos, kako je kazao, znak je da ni kvalitet nije najbolji jer bi zrno bilo teže da ima visok procenat masnoće.

Poljoprivrednici su očekivali da će suncokret bolje podneti ekstremno visoke temperature i nedostatak vlage od drugih poljoprivrednih kultura i da će prinos biti bolji nego kod ostalih useva.

Jakšić je rekao da su i lokalni trgovci svesni da će rod biti manji i nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, ali da su velike domaće kompanije koje se bave prometom te sirovine počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara čime vrše pritisak na manje trgovce da smanje cenu.

– Logično je da akontna cena iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poslupelo sa 110 na 200 dinara, za takođe skoro 100 odsto – rekao je Jakšić.

Prošle godine je otkupna cena suncokreta, kako je rekao, bila oko 36 dinara.

Prethodni tekstLopovi pljačkaju njive: Za noć ukrali suncokret vredan preko milion dinara!
Sledeći tekstPripremite ovce za zimski prelazak u staju!