Da li ste vi svesni koliko mi zapravo stvari o lešniku ne znamo? Mislimo naravno na način na koji se lešnik uzgaja.

Ministar Nedimović poslao važnu poruku poljoprivrednicima

Na svu sreću, diplomirani mašinski inžinjer čovek koji je celog života u teškoj industriji Velimir Ristić, je kada je krenuo da podiže zasad lešnika, postavio sebi to pitanje i one stvari koje je on uradio na svojoj plantaži po savetu Staniše Debeljevića, Duleta Italijana, mogu da na prvi pogled izgledaju čudno ali su definitivno, smislene i imaju svoe objašanje.

Prvo njegova plantaža nije kako izgleda iz daleka kalemljenog lešnika, ovo su zapravo sadnice običnog lešnika koje su formirane kao stablo, orezivanjem. Ono što je još zanimljivije od same plantaže, je koliko je stvari uradjeno pre nego je ovde došla sadnja.

Da li ste ikada čuli da neko pred sadnju voćnaka baca rizlu na mesto sadnje? Ovde je to uradjeno, bačena je rizla, kreč i stajnjak, kako bi se poboljšala struktura zemljišta.

Parazit VISOKOG RIZIKA preti: Voćari u opasnosti da izgube mnogo

Ideja je da se zemljište učini više šumskim da bude rastresito, jer sam lešnik je čudna biljka. Lešnik je zapravo od lesnik – bilje koja raste po lesu, odnoso šumama – gde je zemljište rastresito.

dipl. inž. Velimir Ristić, Obrenovac

– Ovde je uloženo mnogo truda i mnogo posla je obavljeno – kaže dipl. inž. Velimir Ristić. – Imali smo godinu dana pripreme i tek onda počeli sadnju 2017.

– Ovde ima 3,5 hektara i na tih 3,5 hektara je bačeno 12 tona kreča, 120 kubika šljunka rizle, 60 prikolica stajskog đubreta, i ne računajući kasnije glistenjak i treset bačen na svaku sadnicu, a i zeolit u svaku rupu.

Staniša Debeljević, stručnjak za voćarstvo

Potom je Staniša Debeljević, stručnjak za voćarstvo, objasnio zašto su izabrali stablaš, a ne kalemljenu lesku. To možete pogledati na snimku ispod, ali evo jednog podatka – stablaš daje do 30% roda više od kalemljenog lešnika.

Žitna pijavica se pojavila u usevima, evo kako da se spasite finansijske propasti

Staniša Debeljević, jedan od najvećih stručnjaka za lesku, a i voćarstvo uopšte, takođe je dao dosta korisnih saveta o oplodnji i visini leske. Knjige i saznanja koja imaju mnogi „stručnjaci“ su zastarela. Ono što je sigurno je da Dule Italijan ima najnovije i najbolje informacije koje treba poslušati, ako nameravate da gajite lesku obavezno morate da pogledate ovaj video…

Prethodni tekstOvo još niko na svetu nije napravio: Projekat jabučara koji će vam dati ideju
Sledeći tekstIdealna kombinacija preparata protiv korova u kukuruzu i suncokretu