Foto:Pixabay
- Reklama -

U selu Mozgovo kod Aleksinca vurus afričke svinjske kuge potvrđen je u dva domaćinstva, zbog čega je eutanazirano 11 životinja.

Neko će dobiti kuću i 30 ari, a neko 50 hektara: Ovo je pozadina priče o podeli besplatnih kuća na selu

Regionalni krizni centar za suzbijanje afričke kuge, koji pokriva pet okruga, sa sedištem u Nišu, preduzima sve mere kako se bolest iz aleksinačkog sela Mozgovo ne bi proširila.

U jednom od domaćinstava u kome su veterinarske službe pronašle virus, prostor je dezinfikovan, a životinja više nema jer su sve eutanazirane.

Zašto da ne? Budite jedinstveni, evo kako da uzgajate kockaste lubenice!

Iako su meštani strahovali da će sve svinje biti eutanazirane, postignut je dogovor pa veterinarske službe po nalogu Regionalnog kriznog centra trenutno popisuju svinje i rade analize krvi.

– Najvažnija od svih tih mera je da će se pratiti situacija, bez nekih za sada rigoroznih mera u smislu eutanazija svih svinja, klanja svinja i tako – navodi Miroljub Marjanović iz Veterinarske inspekcije Nišavskog okruga.

Saveti o pravilnoj ishrani pilića

Epizootiolog Veterinarskog instituta u Nišu Zoran Raičević napominje da ljudi ne mogu da obole, ali mogu mehaničkim putem pomija i otpadaka hrane prenositi bolest.

Kako se navodi, ostale životinje nisu ugrožene, a za nesmetan uzgoj svinja u Mozgovu potrebno je da 40 dana ne bude registrovan nijedan slučaj zaraze.

Izvor: RTS