Naslovna Vesti Gajenje paprike – na šta treba obratiti pažnju?

Gajenje paprike – na šta treba obratiti pažnju?

1487
0

Počela je sezona paprike. Na našim prostorima, paprika se gaji kao jednogodišnje povrće koje zazuzima sam vrh proizvodnje i potrošnje.

Može se koristiti u svežem stanju, termički obrađenom, za zimnicu. Paprika obiluje visokom sadržinom vitamina, pogotovo vitamina C.

Paprika se najčešće gaji na otvorenom, i važno je pratiti plodored, a najbolji su predusevi iz porodice mahunarki. Posle paradajza i krompira, zbog mogućnosti prenošenja bolesti, ne bi trebalo saditi papriku. Međutim, ovo povrće može se gajiti i u plasteniku, ali je takva proizvodnja skuplja.

Kako i kod svakog povrća, tako i kod paprike postoje štetočine koje mogu biti kobne po useve. Bela trulež je jedna od njih, i najčešće se javlja kod uzgoja na otvorenom. Paprika je posebno osetljiva na ovu gljivičnu bolest.

Simptomi bele truleži najčešće se vide na stabljici, gde nastaje vodena pega, koja se postepeno širi. Kada napadne i listove, oni se suše i gube čvrstoću. Pored listova, mogu biti zaraženi i plodovi.

Preventivne aktivnosti su bitne kada je reč o sprečavanju zaraze – tlo mora biti kvalitetno pripremljeno, sadni materijal zdrav, poštovati plodored i uklanjati korov.