- Reklama -

U Februaru ove godine objavljena je vest da će se ivanjički krompir naći na listi domaćih proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Te da će sertifikacija ovog krompira biti njegova garancija jedinstvene kombinacije lokalnih prirodnih bogatstava i tradicije.

U maju osvanula je vest da je kupaca ivanjičkog krompira sve manje. Prema rečima Tanjuga poljoprivrednici iz sela Močioci bili su prinuđeni da ga prodaju po ceni od 5 do 10 dinara po kilogramu. Što je, možemo se složiti, izrazito niska cena za jedan proizvod koji bi trebalo da bude sertifikovan.

Krompiraši ovog kraja su očajni i krive uvoz ove poljoprivredne kulture. Ovakva situacija je u potpunosti obesmislila proizvodnju ivanjičkog krompira, izjavio je Blagoje Drašković za Tanjug, dodajući da je uvoz krompira u potpunosti uništio krompiraše ovog kraja.

“Poznato je da je ivanjički krompir najkvalitetniji i da klima i područje na kome se uzgaja kao i minimalno tretiranje hemijskim preparatima daju vrhunski kvalitet. Ipak izgleda da je sve to nevažno i da je neko našao računicu da krompir lošijeg kvaliteta uvozi i prodaje u domaćim trgovinama“, ističe Drašković.

Izvor: Tanjug