- Reklama -

Beli luk je omiljena hrana i začin, ali ima i dugu istoriju tradicionalne medicinske upotrebe. U farmaceutskoj industriji, za izradu preparata koriste se čenovi belog luka. Oni sadrže sumporna jedinjenja kojima se pripisuju lekovita svojstva, naročito alin. Pretpostavlja se da ima nekoliko supstanci koje su važne za lekovito delovanje belog luka.
Većina kliničkih ispitivanja belog luka bavi se efektom standardizovanih preparata i njihovim uticajem na povišen nivo holesterola. Rezultati ukazuju na dobar efekat, ali za sada nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se beli luk preporučio za redovnu terapiju. Naravno, mnogi mu prepisuju i snažna antibiotska dejstva i često se koristi u prevenciji mnogih respiratornih bolesti. Nevolja je samo što ostavlja neprijatan miris i zadah iz usta.

Beli luk kao lek
Beli luk kao lek

Glavice artičoke koriste se u ishrani manje od belog luka, ali u narodnoj medicini imaju dugu istoriju primene. Lišće se upotrebljava za farmaceutske potrebe, a smatra se da je cinarin kao aktivni sastojak od posebne važnosti. Pojedini preparati artičoke standardizovani su po sadržaju cinarina. Klinička istraživanja uticaja ekstrakta lišća na snižavanje holesterola i triglicerida pokazala su pozitivne rezultate. Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja, kojima bi se sigurno ustanovila korist od ove biljke.

Lekovito povrce articoka
Lekovita delicija – artičoka

Bokvica se upotrebljava kao agens za stabilizaciju, a seme kao lekovita sirovina u farmaceutskoj industriji. Mukopolisaharidi koje sadrži seme sa vodom prave sluzavu, lepljivu masu. Poznato je, pre svega, laksativno delovanje bokvice, ali studije i analize pokazuju da snižava koncentraciju ukupnog i lošeg holesterola. Listovi bokvice koji se stavljaju na rane ubrzavajau njihovo zarašćivanje i uopšte obloge su pogodne za mnoge bolesti kože.

Bokvica leci svasta
Bokvica leči svašta

Crni luk takođe ima lekovita svojstva, naročito kod podizanja korisnog HDL tipa holesterola u krvi. Tipična lekovita doza je pola glavice luka, srednje krupnoće, dnevno. Neka medicinska ispitivanja koja su vršena, dovela su do zaključka da je spomenuta količina dovoljna da se korisni HDL holesterol povisi za oko 30% kod tri četvrtine ispitivanih srčanih bolesnika. Ovu moć ima više sirovi luk, dok je ona kod kuvanog ili prženog znatno oslabljena.

Međutim, i kuvani luk je dobar za kardiovaskularni sistem, ali na drugi način. Luk ima antikoagulišuće dejstvo i stimuliše stvaranje zaštitnih materija koje rastvaraju ugruške krvik – kiseonikom, razarajući srčani mišić i ćelije mozga.

Mocni lek crni luk
Moćni lek – crni luk

Ovo bi bilo sve o lekovitim svojstvima povrća. Nekom drugom prilikom ćemo više reči posvetiti lekovitim svojstvima voća.

Tekst pripremio: Dipl. inž. Goran Veljković