3D štampači u pčelarstvu – pčelarska oprema odštampana u 3D tehnologiji?

1201
0
SHARE
3D stampanje
Primena 3D štampača u pčelarstvu Foto: screenshot youtube.com

Stojan Mitrić iz Budisave, diplomirani inženjer elektrotehnike, ljubav prema tehnologiji i pčelarstvu spojio je u jedno – a evo i kako.

Stojan je jedan od prvih, ako ne i prvi u Srbiji koji je primenio tehnologiju 3D štampe u poljoprivredi. Umesto kupovine pčelarske opreme, Stojan kupuje materijal i „planove“ kako bi napravio ono što želi uz pomoć 3D štampača.

Mustre, valjci za štampanje satnih osnova za pčele, pojilice koje se postavljaju na leta, kavezi za matice i razni drugi detalji mogu se dakle, napraviti uz pomoć 3D tehnologije.

3D štampa novija tehnologija na dohvat ruke!

3D štampači formiraju fizički objekat po 3D modelu kreiranom uz upotrebu računara, odnosno nekog od programa za 3D crtanje. Ovi štampači funkcionišu tako što slažu sloj po sloj materijala koji tako postaje trodimenzionalan. 3D model nekog predmeta možemo naručiti putem interneta i onda ga odštampati kod kuće uz pomoć 3D štampača (što upravo čini i Stojan Mitrić iz Budisave).

Cene ovakvih štampača se kreću od nekoliko stotina do par hiljada dolara.

3D štampa se primenjuje: u dizajnu i arhitekturi, u medicini, u elektronici, pa čak i u prehrambenoj industriji (izradi čokolada, sira, šećera, slatkiša).

Za 3D štampu upotrebljavaju se različiti materijali: od ekoloških plastika, preko providnih, bojenih i sl.

Stojan koji je nabavio 3D štampač iz Kini, koristi za izradu pčelarske opreme ABS plastiku.

Kako izgleda proces izrade pčelarske opreme uz pomoć 3D štampe, i koliko odštampana oprema košta, pogledajte i poslušajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja: