627
0
SHARE

Iz Ministarstva poljoprivrede dematovali su informacije da se u Srbiji pojavila afrička svinska kuga, uz napomenu da su rezultati još uvek na čekanju.

Poslednjih nedelja u regionu kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da zemljama Balkana preti smrtonosna afrička kuga svinja, zbog čega su se poljoprivrednici u Srbiji podigli na noge.

Prema pisanjima domaćih medija, Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja zvanično je stavila i Srbiju na spisak država u kojima je registrovana afrička kuga svinja, opasno oboljenje od kojeg obolevaju i uginu sve zaražene svinje. Takođe, pojavili su se navodi da je već usmrćeno 114 životinja, s obzirom na to da ne postoji vakcina kojom bi se sprečila dalja epidemija kuge.

Ipak, iz Minstarstva poljoprivrede tvrde da su pisanja medija iz naše zemlje, ali i regiona netačna, jer bi tek trebalo da pristignu rezultati kojima bi se napokon otkrila prava istina:

“Netačna je informacija da se u Srbiji pojavila svinjska kuga, u pitanju je samo sumnja. Očekuju se zvanični rezultati iz Referentne labaratorije iz Madrida koji će pristići najverovatnije ove nedelje”, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede.

Da podsetimo, protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina.Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita mada vlasnici najčešće nađu uginule svinje. Bolesne svinje imaju povišenu temperaturu, crvenilo kože, javqaju se pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje i krvava proliv. Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Putevi za prenos virusa su kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima , opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.