Pravilna ishrana
Šta se kome preporučuje - obrok prema krvnoj grupi
- Reklama -

Pre jednog veka bečki lekar Karl Landštajner je otkrio tri krvne grupe A, B i O. Neku godinu kasnije otkrivena je i četvrta AB. Ova saznanja veoma su važna za transfuziju, ali i za određivanje očinstva, u kriminologiji, a danas se misli da govore o karakteru, pa i da određuju odgovarajući režim ishrane

Krv, jedino tečno tkivo u ljudskom organizmu koje se sastoji od krvne plazme i ćelija (crvenih i belih krvnih zrnaca) ispunjava krvne sudove i čini oko 8% do 9% telesne težine čoveka, govori o zdravstvenom stanju, ali krije i mnoge podatke.

krvne grupe i ishrana
4 osnovne krvne grupe
Na osnovu prisustva naročitih hemijskih jedinjenja u crvenim krvnim zrncima i serumu, krv svih ljudi se deli na 4 krvne grupe i to A, B, O i AB koje mogu biti Rh (rezus faktor) pozitivne ili negativne. Krvna grupa predstavlja naslednu karakteristiku, neku vrstu lične karte koja teče našim venama.

 

Tačno utvrđivanje krvne grupe igra presudnu ulogu prilikom transfuzije i u utvrđivanju očinstva. Lekarska praksa je pokazala da je i važan podatak u kriminologiji, a od nedavno se čuje mišljenje da krvna grupa govori o karakteru osobe, kao i da je na osnovu nje moguće odrediti pravilan način ishrane koji osigurava dobro zdravstveno stanje.

Odskora uvreženo verovanje da svaka krvna grupa govori o karakteru osobe našlo je svoje pobornike i postalo nova moda i razbibriga.

Po nekoj teoriji vlasnicima krvne grupe A se pripisuje da su zakerala, ambiciozni, teško pokretljivi, a od zanimanja najčešće biraju ona koja podrazumevaju sedeći način života.

Grupa B pripada nezavisnim, fleksibilnim, pomirljivim, strasnim i fizički jakim tipovima, pa u skladu sa tim osobinama i biraju zanimanja.

Kod hrabrih i hiper aktivnih osoba, često bankara, berzanskih mešetara ili političara, obično u venama teče krv grupe O, dok se za pripadnike krvne grupe AB smatra da su racionalne, pedantne, poštene osobe, ali i zlopamtila koja teško zaboravljaju uvrede.

Obrok prema krvnoj grupi
Obrok prema krvnoj grupi

Po teoriji američkog lekara Pitera Dadama krvne grupe su idealne za određivanje pravilnog načina ishrane, jer upućuju šta valja jesti, a šta ne.

Da bi formulisao i što bolje ilustrovao svoju tezu po kojoj svaka krvna grupa treba da ima određen način ishrane koji povoljno utiče na zdravstveno stanje, ali i leči neke manje tegobe kao što su hronična glavobolja, kožni problemi ili loše varenje, on se poslužio i nekim antropološkim saznanjima.

Saznajemo da je najstarija krvna grupa O i da se povezuje sa periodom u kome je osnovna hrana bila meso. Grupa A se proširila u vreme pojave zemljoradnje kada su se naši preci uglavnom hranili žitaricama. U vreme velikih seoba naroda i uzgoja stoke širi se grupa B. Najmlađoj AB grupi pripao je najfleksibilniji i najraznovrsniji način ishrane.

Statistika daje i druge zanimljive podatke vezane za krvne grupe, na primer da je u svetu najrasprostranjenija grupa A, a najređa AB, da u Kini ima manje od 1% negativnih osoba, a da stanovnici crnog kontinenta najčešće imaju O grupu.

Šta se kome preporučuje Teorija o međuzavisnosti krvnih grupa i ishrane sugeriše namirnice koje svaki od četiri tipa pojedinačno može uvek da jede i one namirnice koje ne bi trebalo konzumirati više od dva puta nedeljno.
Pripadnicima grupe A se preporučuje piletina, zečetina, losos, jogurt, salata, šargarepa, soja, orasi, kajsije, limun, zeleni čaj i crveno vino, a zabranjene su im banane, sladoled, sirevi, pečurke, dinje i paradajz.
Pripadnici grupe B do mile volje mogu da uživaju u jagnjetini, cvekli, kupusu, pasulju, mladom siru, ribi, bademu, pirinču i grožđu, ali se trebaju kloniti piletine, plodova mora, kukuruza, rotkvica i oraha.
Za pripadnike grupe O idealne namirnice su beli i crni luk, govedina, konjetina, orasi, plava riba, paprika, kelj i tikva, dok se sve mahunarke, svinjetina, kukuruz, plavi patlidžan, testo i hleb preporučuju samo u malim količinama.
Pripadnicima grupe AB svakodnevno na stolu može da se nađe zečetina, ćuretina, riba, ananas, plavi patlidžan, borovnica, mladi sir, krompir, grašak i pirinač, ali treba da izbegavaju stare sireve, maslac, govedinu, piletinu, suncokretovo ulje i kukuruz.

Tekst priredila: Milica Simić