Željko Bajić, ovčar, već 25 godina se bavi ovcama, a vrsta kojoj je posvetio pažnju poslednjih 15 godina je Il de frans ovca.

Kako Željko objašnjava, ova vrsta ovce je vrlo tražena, jaganjci su kvalitetni, mesnati i napredni, a postižu dobre rezultate. Majke ovce su dobre majke, a svaka njegova ovca je omatičena. Ženski jaganjci kasnije idu na priplod. Ovce traže dosta pažnje, a o njihovim zdravstvenim problemima brine se sam. Ovaj ambiciozni ovčar ima 190 komada odraslih ovaca, jaganjce i 6 hektara zemlje. Preko zime hrani ih silažom, kukuruzom, detelinom, a jaganjce hrani kvalitetnijom hranom, poput zoba, ječma i kukuruza. Ovce tera na pašu skoro cele godine, dok zimi ne provode vreme na pašnjacima.

Željko ima i 5 pulina i jedno magare i, kako kaže, zadovoljan je njima i mnogo ih voli. Zadovoljan je tržištem, dobijaju subvencije na vreme, a hrana je malo poskupela. Teško je naći radnu snagu, a za dobro odrađen posao veruje samo svom sinu i sebi.

„Ako nešto radiš bez ljubavi od toga nema ništa“, objasnio je Željko i kasnije dodao: „Kad ima dovoljno ljubavi, ništa nije problem.“

 

Prethodni tekstPorodična farma u Kovačevcu
Sledeći tekstNedimović: Organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju