Berba jabuka (Foto: Bolja zemlja)
- Reklama -

Ekipa emisije “Bolja zemlja” bila je u poseti voćnjaku koji je u vlasništvu Boška Starčevića.

Njegov voćnjak je star vek četiri godine i nije na vrhuncu rodnosti, ali je prizor bio iznenađujući kada je u pitanju količina.

U voćnjaku se nalazi sorta crvenog delišesa. Ovaj voćnjak je guste sadnje jer je razmak između stabala 76 centimetara, radi se fertigacija, sve je pod mrežama, a novi klonovi crvenog delišesa imaju u tehničkoj zrelosti kada je još zeleno meso, savršenu tamno crvenu boju i tada se jabuka bere.

Boško Starčević

– Plašili smo se šta će biti jer smo se plašili mraza. Imali smo dve noći po minus 4 stepena celzijusa – kaže Boško Starčević. – Na kraju je samo gala propala pedeset posto, a sve ostalo je više nego što smo očekivali.

– Na nekih hektar i sedamdeset zlatnog imamo 122 tone, od toga je skoro sve prva klasa. Crveni je isto dobar, sada ga beremo i očekujemo odličan prinos i skoro sve je isto prva klasa. Možda malo ispod zlatnog, do deset posto – objašnjava on.

– Ispostavilo se da je zlatni, mada mu je četvrta godina, po prinosu kao na vrhuncu – ne krije zadovoljstvo je Boško.

Potom je objasnio kako mu je glavna pomoć bio nemački stručnjak koji ga savetuje, a kakve savete mu je dao možete pogledati na snimku emisije koji se nalazi na dnu teksta. Samo ćemo reći da on nije dao od topivih đubriva azota ni kilogram već dve godine.

Da li zbog klona ili zbog poštovanja saveta stručnjaka do 98 posto prinosa je prva klasa. To je ono što tržište traži i što trgovci očekuju. Ova jabuka je savršena i može da se čuva mesecima i mesecima.

Boško smatra da je važna i podloga, a ne samo klon i da zahvaljujući tome njegov voćnjak izgleda kako izgleda. On koristi podlogu koju malo ko koristi, a više o tome možete pogledati u prilogu na kraju teksta.

– Podloga je izuzetno važna. Očekujem da ću sa promenom podloge da dobijem još bolje prinose – uveren je Boško Starčević. – Tehnologiju maksimalno poštujem i to je ono što daje ovakve prinose.

– Uverio sam se da je podloga bolja. Ova holandska je bolja i pokazala je da je superiorna. Vidi se po ujednačenosti i po svemu ostalom – neumoljivi su argumenti koje iznosi gospodin Starčević.

O tome kako prodaje i kada prodaje jabuke i o kompletnoj tehnologiji koju primenjuje u ovom veličanstvenom voćnjaku možete pogledati na snimku ispod…