Srbija - siromašna agrarna zemlja sa niskom produktivnošću

Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU i Naučnog društva ekonomista Srbije, je za novine "Blic" izneo prilično loše rezultate sprovedenih istraživanja o stanju poljoprivrede u Srbiji.

Rezultati su pokazali da je potrošnja hrane u Srbiji ispod proseka EU. Dok se u Srbiji godišnje po jednom stanovniku troši 15,4 kilograma svinjskog mesa, u EU se troši 32 kilograma. Junetine se u Srbiji troši oko 4,4 kilograma po stanovniku, a u EU čak 15 kilograma godišnje. Kada je u pitanju živinsko meso, prosečan stanovnik Srbije pojede 17,3 kilograma godišnje, a u EU 21,6 kilograma.

Najveće razlike su, prema rečima Gulana, ustanovljene kod godišnje potrošnje mlečnih proizvoda i putera. Naime, prosečan stanovnik Srbije godišnje troši 200 grama putera, a građanin EU između 4 i 5 kilograma godišnje.

S druge strane, učešće hrane u ličnoj potrošnji stanovnika Srbije odnosi čak 42,9 odsto prihoda, što je ujedno i najviše u Evropi. Poražavajuće je to da jedan naš seljak proizvodi hrane za samo 15 ljudi, dok u Nemačkoj seljak proizvede hrane za čak 152 osobe.

 

 

up
10 korisnika je glasalo.

Dodaj novi komentar

Image CAPTCHA
Unesite znakove koji su prikazani na slici.