Od danas pojačana kontrola saobraćaja!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovesti pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila, u periodu od 16. do 22. aprila.


Ova akcija počinje 16. aprila u svim državama članicama međunarodne organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Reč je o ukupno 32 države – 28 država članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj, Srbiji i Gruziji. 

Svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača, a prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu saobraćajni policajci će kontrolisati i da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosne pojaseve.

U okviru ove međunarodne akcije, realizovaće se i akcija „Speed Marathon“, koja se takođe sprovodi na svim evropskim putevima, a tokom koje će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima neprekidno u trajanju od 24 časa, od 18. aprila u 6 časova do 19. aprila u 6 časova.

U tom periodu, biće angažovani svi raspoloživi  uređaji za merenje brzine, uz napomenu da se na deonici autoputa Šid – Šimanovci meri i prosečna brzina kretanja vozila.

Tokom prošlogodišnje akcije „Speed Marathon“, za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja. 

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u našoj zemlji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila. Istovremeno, neprilagođena brzina javlja se kao uticajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Vozači oprezno i poštujte saobraćajne propise.

Foto: edukacija.info

up
1 korisnika je glasalo.

Dodaj novi komentar

Image CAPTCHA
Unesite znakove koji su prikazani na slici.