Nega rasada

Produžena zima puno muka je zadala povrtarima naročito u proizvodnji rasada, jer i ako se radi o proizvodnji u zaštićenom prostoru mnogi nemaju sistem za grejanje pa samim tim kada nastupe ovakve neprilike, dolazi do toga da niske temperature ne omogućavaju dobro napredovanje isklijalih biljaka.

Za odličan rasad jako je važno da odaberete odgovarajuće i sertifikovano seme, koje će imati odličnu klijavost, odnosno energiju klijanja.

Foto: Flickr / Aris Papachristou                                                                                    Na slici rasad paradajza

Često se dešava da od posejanih semena iznikne tek po neka biljčica što je dokaz da su vam podvalili i da ste kupili loše seme. Ovlašćene poljoprivredne apoteke nude kalitetna semena, i uz to poseduju odgovarajuće sertifikate kao dokaz da je seme ispravno, pre svega zdravstveno i da u sebi ne nosi moguće prouzrokovače nekih bolesti.

O čemu morate povesti računa?

Ovde je veoma važno da povedete računa o virusnim bolestima koji se ne mogu suzbiti i ako se koristi zaraženo seme normalno je da dobijate biljke koje će odmah ispoljiti simptome virusnih bolesti.

Osim semena druga veoma važna stvar je odgovarajući supstrat tj. zemljište koje mora biti dezinfikovano i pripremljeno za rasad.

Nakon klijanja biljaka obavezno je tretiranje nekim od preparata protiv poleganja rasada. Poleganje rasada izaziva gljiva Phytium deborianum i manifestuje se tako da tek iznikle biljčice koje su iznikle par centimentara, jednostavno polegnu tj presaviju se, jer gljiva napada korenov vrat koji ne može da izdrži dalji rast i težini biljke koja raste. Danas na tžišti postoji veliki broj preparata kojima se ova bolest može sprečiti.

Kada biljke krenu sa rastom zgodno je i obaviti prihranu nekim od preparata za tu namenu. Prihrana WUXAL-ima daje odlične rezultate jer doprinosi dobro ukorenjavanju što je važno za dalje rasađivanje i primanje biljaka.

Zaštita od insekata, prvenstveno od biljnih vaši, mera je koja se obavezno mora sprovoditi i ukoliko se primete vaši, odmah isprskajte nekim od insekticida kako bi sprečili širenje.

Iskusno proizvođači uglavnom znaju dosta dobro o proizvodnji rasada ali nije na odmet da se malo i podsete, naročito sada kada je došlo vreme za rasađivanje, naročito kod onih povrtara koji žele da budu sa povrćem prvi na tržištu kada se može ostvariti i veća zarada. I za kraj nikako nemojte da dozvolite da dođe do izmrzavanja rasada, pa se ukoliko nastupe niske temperature borite na sve moguće načine kako bi zaštitili svoj rasad.

up
8 korisnika je glasalo.

Dodaj novi komentar

Image CAPTCHA
Unesite znakove koji su prikazani na slici.