Cene robe i usluga u martu veće za 0,1 odsto u odnosu na februar

Republički zavod za statistiku saopštio je da su maloprodajne cene robe i usluga u martu 2018. godine, u odnosu na februar iste godine, u proseku više za 0,1 odsto.


Foto: pixabay

Potrošačke cene u martu ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 1,4 odsto, dok su u odnosu na decembar 2017. godine veće za 0,8 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u martu 2018. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića (0,5 odsto), zdravstvo (0,4 odsto), kao i u grupama alkoholna pića i duvan, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana, restorani i hoteli i obrazovanje (za po 0,2 odsto). 
Rast cena registrovan je i u grupi stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,1 odsto), dok je pad  cena konstatovan u grupama rekreacija i kultura (-1,5 odsto), transport (-0,2 odsto) i komunikacije (-0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju. Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno), navodi se u saopštenju.

Izvor: Republički zavod za statistiku

up
2 korisnika je glasalo.

Dodaj novi komentar

Image CAPTCHA
Unesite znakove koji su prikazani na slici.