Analiza - Kako su niske temperature uticale na različite voćne vrste? Šta raditi dalje?

Izuzetno toplo vreme u januaru 2018.godine zabrinulo je proizvođače da će doći do ubrzanog kretanja vegetacije, dok bi, po pravilu, sve gajene biljne vrste trebalo da se nalaze u fazi “ dubokog zimskog mirovanja.” Ovakvi,kratkotrajni periodi, toplog vremena u nekim delovima Srbije su uspeli da isprovociraju kretanje vegetacije kod pojedinih voćnih vrsta.

slika 1. U fajsbuk grupama Dobra zemlja i Bolja zemlja, voćari su se u januaru požalili na otvaranje pupoljaka na pojedinim voćnim vrstama

Stručnjaci su u januaru upozorili da bi nagla smena izuzetno toplog i izuzetno hladnog vremena mogla da naškodi pojedinim voćnim vrstama. Nažalost, ono čega su se svi voćari bojali, se i desilo.Krajem februara i početkom marta na pojedinim lokalitetima su se temperature spuštale i ispod -17ºC, pa čak do -20ºC.

Foto: modernfarmer

Dr. Nenad Magazin, sa poljoprivrednog fakulteta u Beogradu je u nedeju, gostujući u emisiji Bolja zemlja istakao da je evidentno da ćemo imati štetu na pojedinim voćnim vrstama koje su krenule, u januaru sa vegetacijom, ali da ćemo obim štete znati tek kada otopli – ,,kada se bude mogla uraditi analiza tih pupoljaka i mogao videti realni obim štete.”

“ Štete se očekuju, pre svega, na koštičavom voću ali mogu da se očekuju i na drugim voćnim vrstama – i na jabučastom, jagodastom voću. U svakom slučaju, osetljivost voćnih vrsta na niske temperature nije ista na početku, na sredini i na kraju zime.” - dodao je Dr. Nenad.

Tri najugoženije voćne vrste su, prema procenama Dr. Nenada, kajsija, breskva i trešnja, zatim I rane sorte sorte šljive, kao i one voćne vrste koje su možda loše pripremljene za zimu.

,, Ali mogu da se očekuju štete i u rasadničkoj proizvodnji. Mogu da se očekuju oštećenja na sadnicama koje je neko posadio jesenas, da su okulanti stradali i slično. Tako da sve treba dobro da pogledate sada kada su temperature u plusu. Jer tek kada su temperature u plusu mi možemo vizuelno da vidimo da li su nastala oštećenja na pupoljcima kada ih presečemo.”- rekao je Dr. Nenad.

Naime, u slučaju da su nastala oštećenja videće se nekroza – tamnilo, braon boja koja kasnije pocrni i vidi se da je, jednostavno, stradao taj središnji deo pupoljka.

Oštećenja jabučastog i koštičavog voća od polarnih temperatura - prve analize 08.03.2018

Na sajtu Agroupozorenje su objavljene prve analize oštećenja jabučastog i koštičavog voća od niskih (polarnih) temperatura. Analize su, nažalost, pokazale da su štete u voćnjacima veće nego što se to očekivalo.

Od jabučastog voća samo na pojedinim sortama krušaka (Carmen) konstatovana je šteta do 50% oštećenih pupoljaka. Ostale vrste jabučastog voća (jabuka i dunja) nisu nigde pretrpele oštećenja

Kod koštičavog voća situacija je mnogo lošija, što se tiče oštećenja pupoljaka:

- kajsija uglavnom 100% oštećeno pupoljaka, moguće je i oštećenja drveta, što će se videti nakon kretanja vegetacije,

- breskva do 95% oštećeno pupoljaka, moguće oštećenje drveta u reginoma sa temp. ispod -20ºC,

- šljiva do 80% oštećeno pupoljaka,

- višnja i trešnja do 20% oštećeno pupoljaka.

 

Šta mogu u ovom trenutku da urade naši voćari?

,, Rezidba je u toku. Mi, inače, smo preporučivali da se ne žuri sa rezidbom kod koštičavih voćnih vrsta. Ko je uradio rezidbu može da, nakon analize, uradi eventualno korekciju ukoliko vidi da je rod mnogo manji nego što bi trebalo. Korekciju voćari mogu da urade ukoliko vide oštećenja na granama. šteta na granama se može očekivati samo na nekim najmlađim.” - preporučuje Dr. Nenad voćarima.

S druge strane portal Agroupozorenje ističe u zasadima jabučastog voća treba normalno nastaviti sa planiranim aktivnostima. Dok, s druge strane, u zasadima koštičavog voća naročito kajsije, breskve i šljive ako do sada nije rađena rezidba, odložiti je do cvetanja (kada će se videti definitvno kakave su štete). Takođe, na koštičavom voću preporučljivo bi bilo planirati u cilju regeneracije drvnog tkiva, primenu preparata na bazi.

Izvori: Raf produkcija – youtube kanal     

            Agroupozorenje

up
7 korisnika je glasalo.

Dodaj novi komentar

Image CAPTCHA
Unesite znakove koji su prikazani na slici.